Mind maps zijn handige handig hulpmiddelen om een visuele representatie van ideeën te maken, taken te classificeren of informatie te organiseren. Een goede mind map kan helpen bij probleemoplossing en het nemen van besluiten. De mind map techniek wordt veelal gebruikt in brainstormsessies.Een belangrijk voordeel van het gebruik van mind maps is dat iedere gedacht, of idee gekoppeld moet worden aan een centraal onderwerp of aan een subonderwerp. Dit helpt om gericht te werken, zonder de gedachtegang in alle richtingen uit te laten gaan. Zo leidt het gebruik van mind maps ertoe, dat onderwerpen die niet relevant zijn voor het centrale onderwerp (en dus niet in de mind map te plaatsen zijn), buitengesloten worden. Vaak worden de onderwerpen in een mind map voorzien van een icon of een plaatje, wat het gericht, gefocused werken versterkt.
Tools
Onderstaand een overzicht van gratis desktop mindmappers (niet online).
Mindomo
Vrij nieuwe mindmapper gericht op online synchronisatie en samenwerking. Is beschikbaar op meerdere platforms (Windows, Linux, Mac) en voor meerdere talen, waaronder Nederlands. Er is naast een betaalde ook een gratis versie beschikbaar, die meer dan voldoende mogelijkheden biedt voor algemeen gebruik. Waar de uitgebreide en excellente exportmogelijkheden in het oog springen (pdf, markdown, xlsx, docx, pptx, png, freemind, mindmanager, etc.) Hiermee neemt Mindomo een voorsprong op andere gratis mindmappers. De gratis versie heeft als beperking dat er maximaal 40 topics binnen 1 mindmap gebruikt kunnen worden. Betaalde desktop versie kost eenmalig 69 dollar. https://www.mindomo.com/XMind Xmind kent een gratis variant en een betaalde variant. De gratis variant ontbeert een aantal functionaliteiten, zoals het exporteren naar Office formaat of brainstorm modus. Exporteren naar images, tekst en HTML is wel mogelijk. De betaalde variant kent daarnaast ook een brainstorm- en presentatiemodus, waardoor het pakket gemakkelijk is in te zetten in brainstormsessies. Echter ook zonder deze functies is het pakket goed inzetbaar in brainstorms. Prijzen van de betaalde versie vanaf $79 (one time fee). https://xmind.com
Mindmanager
Mind maps kunnen handmatig getekend worden of door gebruik te maken van post-its. Handiger is om gebruik te maken van een softwarepakket. De ‘de facto’ standaard hiervoor is het commerciële pakket Mindmanager van Mindjet. Het kan gebruikt worden voor brainstormen, het vastleggen van ideeën en het analyseren van alle verzamelde informatie. Daarnaast wordt het ook gebruikt voor nieuwsbrief, nieuwe producten, reclamecampagnes etc. Mindmanager heeft een goede integratie met alle Microsoft Office-producten (exporteren en importeren). En het biedt ook een volledige integratie met Microsoft Project, waarbij alle taken geëxporteerd kunnen worden en daarna weer worden ingevoerd om een visuele presentatie te genereren. Ook Outlook en Visio zijn geïntegreerd met Mindjet. Website: http://www.mindjet.com. Aan Mindmanager hangt wel een prijskaartje. Voor een standaardlicentie moet zo’n 350 dollar worden neergeteld; voor de plusuitvoering 450 dollar. De jaarlijkse renewalkosten bedragen 100 dollar.
Freemind
Freemind is waarschijnlijk het open source pakket dat het meest gebruikt wordt voor het maken van mind maps. Het is erg snel en stabiel. Het aanmaken en verplaatsen van takken gaat eenvoudig en snel. De mogelijkheden om te im- en exporteren zijn redelijk basic. Ook de interface oogt verouderd. Freemind mindmaps (extensie: mm) kunnen gelezen worden door Freemind en XMind. Website: http://freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page)
Freeplane
Freeplane is een zogeheten ‘fork’ van Freemind. Het heeft nagenoeg dezelfde mogelijkheden. Toegevoegde waarde is mijn inziens de hierarchische boomstructuur (outline) die Freeplane in tegenstelling tot Freemind ondersteunt. Website: http://freeplane.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page)